Malum önümüz sevgililer günü. İsterseniz bugünün anlamı yok diyin, isterseniz tüketim toplumu yaratmak için uydurulmuş bir gün diyin ama bir şekilde bugüne değer veren ve sonuna kadar yaşayan, beklenti içine girenler var. Aslında var olan sevgililerden çok ‘doğru zamanı’ bir türlü bulamayanlar için fırsata dönüşebiliyor.
Hal böyleyken bugüne dair en çok tüketilen şey ise güller oluyor. Peki sevdiğinize kendinizi ifade edeyim derken büyük bir pot kırma ihtimali içinde olabileceğinizi biliyor muydunuz? Jack Goody “Çiçeklerin Kültürü” anlamı kitabında, çiçeklere anlam yüklemenin aslında çok eskilerde Doğu medeniyetleri ile başladığını söyler. Osmanlı haremindeki okuma yazma bilmeyen kadınlar da da bu dili iletişim kurmak için kullanırlarmış. Ayrıca çiçekler yoluyla konuşmanın Persler ile başladığı düşünülüyor. Mutlaka zaman içinde anlamı değişime uğramıştır ama birçok toplumda kabul görmüş anlamları var.
İşte size sevgililer günü öncesi dev hizmet. Güllerin renkleri ve anlamları. 🙂
Kırmızı: Elbette içlerinde en çok karşılaştığımız ve klişe halini alan renk bu. Aşk, tutku, güzellik ama en önemlisi cesaret anlamına geliyor. Yani barışmaların, tekliflerin temsili rengi olmasının nedeni tam olarak bu ‘cesaret’ anlamından geliyor.
Beyaz: Saflık, masumiyet, sessizlik ve gizlilik olarak tanımlanan beyaz gül bu anlamlarından dolayı Hristiyan inancında cenazelerde yoğun olarak kullanılıyor.Yani sevgilinize masumiyet temsili bir şeyler vereyim derken cenaze namazınıza zemin hazırlamayın. 🙂
Koyu Pembe: Bu renk güller takdir ve şükran anlamına geliyor. O yüzden genelde ya teşekkür etmek amaçlı ya da bir kutlama çiçeği olarak kullanılıyor.
Açık Pembe: Hayranlık, zarafet, tatlılık anlamına gelen açık pembe güller evrensel anlamda daha çok ilk aşk dönemlerinde ya da bizim çok alışık olmadığımız mezuniyet partilerindeki kızlarımızın bileklerine takacakları şekilde anlamlandırılmış. Yani içinizdeki yüksek arzulu aşkınızı anlatmak için biraz hafif kalıyor.
Sarı: Bizi yıllarca sarı gül ayrılık demek diyerek kandırmışlar iyi mi? Kim bilir bu uğurda ne aşklar heba oldu. Çiçek bilimine göre sarı gül sevinç, zevk, dostluk, yeni başlangıç ve evine hoşgeldin gibi anlamlarda kullanılıyormuş. Yani sizi terk ettiğini sandığınız sevgiliniz meğer size yeni başlangıçları müjdeliyormuş.
Turuncu: Başlamadan şunu söyleyeyim nedense benim en sevdiğim renk bu. Tamam tamam az bulunur olması çekici kılıyor olabilir ama anlamı da çok güzel. Turuncu güller bize hayranlık, arzu ve coşkuyu anlatıyor. Hani olur de bir gün ellerinde turuncu güller ile gelirse verin coşkuyu, kaçırmayın 🙂
Mercan: Hayatımda görmediğim renkteki bu gül bizlere ‘vazgeçilmez arzu’ temsil ediyormuş.
Şimdi işin şekli bu noktada değişiyor. Öyle çiçekçiye gidip ondan beş tane bundan üç tane koy demek olmuyor. Bu çiçek işleri yan yana gelince anlam değiştiriyor bir de.
Yaprakları sarıdan kırmızıya giden türde olanları mesela ‘ilk görüşte aşk’ demekmiş. Yani öyle al kırmızı gülü ben sana aşığım diye bağır demekle olmuyor. Gerçek aşkı anlatmak için sarıdan kırmızıya geçişli gülü bulacaksınız hanımlar, beyler.
Kırmız&Beyaz Gül: Eğer size gelen bukette bu iki renk yan yana ise bunun anlamı ‘birlikte verilen ortak yaşam kararı, birlik’ demek oluyor. Evlenecekler, sevgilisini bir duruma ikna edecekler demetlerin içine beyaz serpiştirmeyi unutmuyoruz.
Kırmızı&Sarı Gül: Sevgilinizden gelen sarı kırmızı güller onun sıkı bir futbol taraftarı olduğunu değil demek ki ‘birlikte verdiğiniz karardan ne kadar mutlu ve heyecanlı olduğunu’ anlatıyormuş. Yani teklifi yaptınız iş bitmiyor. Ertesi günde bu durumu anlatan bir demet yolluyorsunuz.
Ne zormuş canım bu romantiklerin işleri. En iyisi mi siz tarih, yer, zaman, el alem ne der diye düşünmeden her yerde aşkınızı haykırın, öpüşün, sevin. Sanki en çok çiçeklerin değilde bizlerin konuşmaya ihtiyacı var gibi. Ha olur da içinden çıkamadığınız renkte bir çiçek gelirse yorum atın. Konuşur anlamlandırırız. Hadi herkese mutlu sevgi günleri.